• Varighed 3 år og 4 måneder
  • Praktik Muligt i ind- og udland
  • Center Mad og gastronomi
Tjener

Som uddannet tjener bliver du ansat på restauranter, kroer eller i selskabslokaler. Du vil blive ansvarlig for borddækning, modtagelse af gæster og deres bestilling af mad og drikkevarer samt rådgivning. Det kan være menusammensætningen, forklaring af de franske udtryk eller valg af vine.

Desuden vil anretning og servering af maden samt lettere tilberedning blive en del af de daglige gøremål. Og naturligvis skal man ikke glemme modtagelse af betaling, afsked med kunden og selvfølgelig afrydning af bordet, så nye gæster kan indtage deres pladser. 
Selskabstjeneren har ikke helt samme viden og erfaring som tjeneren, men kan udføre professionel selskabs- og barservering samt lettere café- og a la carte-servering.

 

STUDIEFORLØB

  • Når du starter din uddannelse som tjener på AARHUS TECH, skal du igennem grundforløbet 'Mad til mennesker', som er den indledende del af uddannelsen.
    Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

    Her lærer du at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og have krav til den mad, de spiser.

    Et grundforløb kan vare fra 10 uger til 60 uger. Længden afhænger af dine forudsætninger: din skolebaggrund, din erhvervserfaring og dit kendskab til branchen.

    Læs mere:

    Grundforløbspakker
    De nye grundforløb

  • Når du har afsluttet dit grundforløb på AARHUS TECH, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

    Hovedforløbet skal du tage på en anden erhversskole. Du kan læse om hvilke skoler, der udbyder et hovedforløb på ug.dk

  • Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

    Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

  • Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet konference- og selskabstjener og specialet tjener.

    Uddannelsen til tjener tager 3 år og 4 måneder, hvoraf de 40 uger foregår på skole. Trinnet selskabstjener tager 1 år og 8 måneder med sammenlagt 30 uger på skole.

  • Hvis du har arbejdet som ufaglært i nogle år, og derfor har en del praktisk erfaring inden for et fagligt område, har du mulighed for at få en erhvervsuddannelse på kortere tid.

    Med en grunduddannelse for voksne (GVU) kan du få en erhvervsuddannelse uden at gennemføre et uddannelsesforløb på 3-4 år. GVU er for dig, der har en solid erhvervserfaring og ønsker en faglig uddannelse inden for dit område. Du behøver ikke at have en praktikplads.

    Læs mere om hvordan du kan gå fra ufaglært til faglært her.

  • Du kan som tjener videreuddanne dig til serviceøkonom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.

  • Som tjener betjener du gæster på et spisested. Du skal derfor have et godt kendskab til mad og drikke og vide, hvordan dette bør severes for gæsterne. Derfor er et godt samarbejde med køkkenet vigtigt.

    Du lærer desuden at mikse drinks, at beregne og om borddækning. 

Grundforløb

Når du starter din uddannelse som tjener på AARHUS TECH, skal du igennem grundforløbet 'Mad til mennesker', som er den indledende del af uddannelsen.
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

Her lærer du at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og have krav til den mad, de spiser.

Et grundforløb kan vare fra 10 uger til 60 uger. Længden afhænger af dine forudsætninger: din skolebaggrund, din erhvervserfaring og dit kendskab til branchen.

Læs mere:

Grundforløbspakker
De nye grundforløb



Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb på AARHUS TECH, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

Hovedforløbet skal du tage på en anden erhversskole. Du kan læse om hvilke skoler, der udbyder et hovedforløb på ug.dk



Praktik

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.



Specialer

Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet konference- og selskabstjener og specialet tjener.

Uddannelsen til tjener tager 3 år og 4 måneder, hvoraf de 40 uger foregår på skole. Trinnet selskabstjener tager 1 år og 8 måneder med sammenlagt 30 uger på skole.



Over 25 år?

Hvis du har arbejdet som ufaglært i nogle år, og derfor har en del praktisk erfaring inden for et fagligt område, har du mulighed for at få en erhvervsuddannelse på kortere tid.

Med en grunduddannelse for voksne (GVU) kan du få en erhvervsuddannelse uden at gennemføre et uddannelsesforløb på 3-4 år. GVU er for dig, der har en solid erhvervserfaring og ønsker en faglig uddannelse inden for dit område. Du behøver ikke at have en praktikplads.

Læs mere om hvordan du kan gå fra ufaglært til faglært her.



Videreuddannelse

Du kan som tjener videreuddanne dig til serviceøkonom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.



Jobbet

Som tjener betjener du gæster på et spisested. Du skal derfor have et godt kendskab til mad og drikke og vide, hvordan dette bør severes for gæsterne. Derfor er et godt samarbejde med køkkenet vigtigt.

Du lærer desuden at mikse drinks, at beregne og om borddækning.