Print  

Kok

  • Varighed 3 år og 9 måneder
  • Praktik Muligt i ind- og udland
  • Center Mad og gastronomi
Kok

Kokken er køkkenets centrum. Arbejdet som kok består i at planlægge indkøb, lagring og tilberedning og så selvfølgelig en stor del af det praktiske arbejde i forbindelse hermed.

Alle elever kan efter grundforløbet komme til udlandet som PIU­elev (Praktik I Udlandet) i en kortere eller længere periode, som en del af deres uddannelse. Elever på grundforløbet, der ønsker en kok­keuddannelse, har også mulighed for at deltage i projektet "Kokke over grænser" og her komme i 3 ugers praktik i udlandet.

 

STUDIEFORLØB

  • Grundforløb 1 - fagretninger

    Fra august 2015 skal elever, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, vælge sig ind på en fagretning. Fagretningen forløber det første halve år og tager udgangspunkt i det interesse-univers, eleven har valgt. Først derefter vælger eleven sig ind på en uddannelse.

    Kok hører under fagretningen mad about food

    Elever, der har afsluttet folkeskolen for mere end et år siden, skal enten vælge sig ind på grundforløb 2 eller starte direkte på hovedforløbet.

    Læs mere om de nye grundførløb.

    Grundforløb 2

    Når du starter din uddannelse som kok på AARHUS TECH, skal du igennem grundforløbet 'Mad til mennesker', som er den indledende del af uddannelsen.
    Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

    Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

    Et grundforløb kan vare fra 10 uger til 60 uger. Længden afhænger af dine forudsætninger: din skolebaggrund, din erhvervserfaring og dit kendskab til branchen.

  • Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

    For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.

    Uddannelsen til gastronomassistent tager 1 år og 6 måneder, hvoraf de 30 uger er på skole, mens cateruddannelsen tager 2 år og 10 måneder med 42 ugers skoleophold. Kokkeuddannelsen tager 3 år og 9 måneder med 47 ugers skoleophold, og uddannelsen til smørrebrødsjomfru tager 3 år med 44 uger på skole.

  • Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

    Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

  • Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet gastronomassistent og specialerne cater, kok og smørrebrødsjomfru.

    Cater
    Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

    Kok
    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

    Smørrebrødsjomfru
    Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.

  • Hvis du har arbejdet som ufaglært i nogle år og derfor har en del praktisk erfaring inden for et fagligt område, har du mulighed for at få en erhvervsuddannelse på kortere tid.

    Med en grunduddannelse for voksne (GVU) kan du få en erhvervsuddannelse uden at gennemføre et uddannelsesforløb på 3-4 år. GVU er for dig, der har en solid erhvervserfaring og ønsker en faglig uddannelse inden for dit område. Du behøver ikke at have en praktikplads.

    Læs mere om hvordan du kan gå fra ufaglært til faglært her.

  • Du kan videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år).

     

  • Arbejdsområdet er meget bredt - restauranter, hoteller, kroer, cafeterier og kantiner, til søs, i lufthavne og messecentre, i forsamlingshuse eller i private virksomheder.

    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

    Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.

    Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

Grundforløb

Grundforløb 1 - fagretninger

Fra august 2015 skal elever, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, vælge sig ind på en fagretning. Fagretningen forløber det første halve år og tager udgangspunkt i det interesse-univers, eleven har valgt. Først derefter vælger eleven sig ind på en uddannelse.

Kok hører under fagretningen mad about food

Elever, der har afsluttet folkeskolen for mere end et år siden, skal enten vælge sig ind på grundforløb 2 eller starte direkte på hovedforløbet.

Læs mere om de nye grundførløb.

Grundforløb 2

Når du starter din uddannelse som kok på AARHUS TECH, skal du igennem grundforløbet 'Mad til mennesker', som er den indledende del af uddannelsen.
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

Et grundforløb kan vare fra 10 uger til 60 uger. Længden afhænger af dine forudsætninger: din skolebaggrund, din erhvervserfaring og dit kendskab til branchen.



Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.

Uddannelsen til gastronomassistent tager 1 år og 6 måneder, hvoraf de 30 uger er på skole, mens cateruddannelsen tager 2 år og 10 måneder med 42 ugers skoleophold. Kokkeuddannelsen tager 3 år og 9 måneder med 47 ugers skoleophold, og uddannelsen til smørrebrødsjomfru tager 3 år med 44 uger på skole.



Praktik

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.



Specialer

Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet gastronomassistent og specialerne cater, kok og smørrebrødsjomfru.

Cater
Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

Kok
Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

Smørrebrødsjomfru
Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.



Over 25 år?

Hvis du har arbejdet som ufaglært i nogle år og derfor har en del praktisk erfaring inden for et fagligt område, har du mulighed for at få en erhvervsuddannelse på kortere tid.

Med en grunduddannelse for voksne (GVU) kan du få en erhvervsuddannelse uden at gennemføre et uddannelsesforløb på 3-4 år. GVU er for dig, der har en solid erhvervserfaring og ønsker en faglig uddannelse inden for dit område. Du behøver ikke at have en praktikplads.

Læs mere om hvordan du kan gå fra ufaglært til faglært her.



Videreuddannelse

Du kan videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år).

 



Jobbet

Arbejdsområdet er meget bredt - restauranter, hoteller, kroer, cafeterier og kantiner, til søs, i lufthavne og messecentre, i forsamlingshuse eller i private virksomheder.

Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.

Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.



Vi bruger cookies på aarhustech.dk
På aarhustech.dk benytter vi cookies til at give dig en god oplevelse og for at kunne udarbejde statistik over brugen af vores website.
Læs vores cookie-politik.

Ok