• Varighed 4 år og 3 måneder (inkl. grundforløb 1 og 2)
  • Praktik Muligt i ind- og udland
Gastronom (kok)

steg  'STÅ PÅ STEGEN?* JA TAK! 

*AT STÅ PÅ STEGEN' er et fagudtryk som beskriver den person i et køkken-team, der står med ansvaret for at stege kødet. Det er en vigtig og meget prestigefuld rolle, som de fleste gerne vil have.

Kokken er køkkenets centrum. Som gastronom med specialet kok er dit job at planlægge indkøb, opbevaring og tilberedning af mad. På erhvervsuddannelsen til gastronom får du lov til at fordybe dig i de forskellige tilberedningsmetoder og råvaresammensætninger, ligesom du lærer alt om at anrette maden på en måde, så det vækker appetiten hos restaurationens gæster,  

Du får altså på uddannelsen en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning, ligesom du lærer at sammensætte menuer og sætte de rigtige drikkevarer til maden.
Med en erhvervsuddannelse som gastronom med specialet kok, skal du desuden være indstillet på både skiftende arbejdstider og aftenarbejde. 

 

STUDIEFORLØB

  • Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se  adgangskrav.

    Grundforløb 1 - fagretning
    - For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse 
    Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Kok hører under fagretningen Mad about food

    Grundforløb 2 - uddannelsen
    - For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden 
    Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

    Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

    Grundforløb 2 varer 20 uger.

    Er du over 25 år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder her

    Uddannelsesoversigt
    GASTRONOM (kok)oversigt

     

     

  • Efter grundforløbet er der nogle specifikke overgangskrav, du skal opfylde for at komme videre på uddannelsens hovedforløb.
    For at du kan komme i gang med hovedforløbet, skal følgende fag bestås:

    - Naturfag F
    - Informationsteknologi F

    Inden du starter på hovedforløbet, har du mulighedhed for tage følgende certifikater: 

    - Almen fødevarehygiejne
    - Førstehjælp på mellemniveau
    - Elementær brandbekæmpelse 

  • Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

    For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.

  • Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

    Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

     

  • Kok er et speciale under gastronom.

    Specialer på Gastronom er:

    Gastronomassistent - 2 år
    Du kan alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken. 

    Kok 4 år og 3 mdr.
    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

    Smørrebrød/catering
    Arbejde i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde består af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter, smørrebrød, salater, tærter og desserter. Også fremstilling af receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

     

  • Jobbet
    Arbejdsområdet er meget bredt - restauranter, hoteller, kroer, cafeterier og kantiner, til søs, i lufthavne og messecentre, i forsamlingshuse eller i private virksomheder.

    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

    Videreuddannelse
    Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som gastronom med speciale i kok, har du muligehd for at videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år).

    Læs mere om uddannelserne på ug.dk

     

Grundforløb

Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se  adgangskrav.

Grundforløb 1 - fagretning
- For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse 
Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Kok hører under fagretningen Mad about food

Grundforløb 2 - uddannelsen
- For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden 
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

Grundforløb 2 varer 20 uger.

Er du over 25 år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder her

Uddannelsesoversigt
GASTRONOM (kok)oversigt

 

 



Overgangskrav til hovedforløb

Efter grundforløbet er der nogle specifikke overgangskrav, du skal opfylde for at komme videre på uddannelsens hovedforløb.
For at du kan komme i gang med hovedforløbet, skal følgende fag bestås:

- Naturfag F
- Informationsteknologi F

Inden du starter på hovedforløbet, har du mulighedhed for tage følgende certifikater: 

- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på mellemniveau
- Elementær brandbekæmpelse 



Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.



Praktik

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

 



Specialer

Kok er et speciale under gastronom.

Specialer på Gastronom er:

Gastronomassistent - 2 år
Du kan alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken. 

Kok 4 år og 3 mdr.
Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

Smørrebrød/catering
Arbejde i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde består af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter, smørrebrød, salater, tærter og desserter. Også fremstilling af receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

 



Fremtidsmuligheder

Jobbet
Arbejdsområdet er meget bredt - restauranter, hoteller, kroer, cafeterier og kantiner, til søs, i lufthavne og messecentre, i forsamlingshuse eller i private virksomheder.

Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

Videreuddannelse
Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som gastronom med speciale i kok, har du muligehd for at videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år).

Læs mere om uddannelserne på ug.dk

 



Historier indefra

  • Marco, 39 år

    Marco, 39 år

    Har altid dyrket madlavning i fritiden

    - Jeg har altid godt kunne lide at lave mad. Jeg elsker at inddrage kunst og farvemæssige sammensætninger i maden. Jeg synes, det er hyggeligt og afslappende.

    - Det er generelt nogle rigtig søde mennesker, der er på kokkeuddannelsen. Jeg kan ikke sætte en finger på nogen af dem. Når vi er ude i virksomhederne, lærer vi at stå i køkkenet og være der, hvor det sker. Her på skolen kan det sagtens gå, hvis man begår fejl. Min fremtidsdrøm er at rejse til Sydamerika. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde der et halvt år. Jeg har noget familie der og vil gerne være tæt på dem.

     

  • Rungthiwa Chummongkhon (Fae)

    Rungthiwa Chummongkhon (Fae)

    - Jeg tænker på mad 24/7. Jeg har netop overstået min kokkeuddannelse i
    Danmark og ønsker nu at videreudvikle mig hos en top-restaurant samt
    bidrage køkkenet med min nysgerrighed, sans for kvalitet, passion og hårdt
    arbejde. 

    - Jeg har allerede samlet betydelig erfaring hos bl.a. Varna og
    Frederikshøj, Kiin Kiin, Hotel & Brasserie Ferdinand samt været med til at
    vinde 4 guldmedaljer for Thailand ved Kokke OL i Tyskland. Jeg har
    ligeledes deltaget i en lang række konkurrencer og bl.a. været i finalen i
    Børsens Kokketalent 2012.

    Læs mere om Fae på fedeopskrifter og thaikokkeskole 

     

     

  • Christoffer Lassen, 21 år

    Christoffer Lassen, 21 år

    Teori og praksis på højt plan

    - Det bedste ved uddannelsen er, at du får brugt dine hænder samtidig med, at du lærer en masse teori. Jeg elsker at være i køkkenet og afprøve mine færdigheder i praksis, men det er den bagvedliggende teori, der gør, at du får det optimale ud af det, du laver.

    - På kokkeuddannelsen er eleverne lidt ældre end på mange af de andre erhvervsuddannelser, fordi mange tager en gymnasial uddannelse forinden. Vi er dog alle vidt forskellige, og karaktermæssigt er der stor bredde. Jeg tror ikke, der er én, jeg kan identificere mig 100 procent med. Det er rigtig fedt, fordi forskelligheden gør, at vi får et bedre sammenhold og interesserer os for hinanden. 

     

     

     

  • Mads Schriver, 27 år

    Mads Schriver, 27 år

    Jeg får lov til at kombinere fritid med skole

    Det fede ved min uddannelse er, at når jeg står op om morgenen, så er der ikke andet, jeg har lyst til at lave. Og det får jeg lov til; både når jeg har fri, arbejder og går i skole.

    På skolen arbejder vi i køkkenet ca. halvdelen af tiden, og der har vi nogle rigtig dygtige undervisere. Mange af dem er ret unge, og det er rigtig dejligt. Kendetegnende for os kokke er, at vi er meget passionerede og brænder for det, vi laver. Det er virkelig noget, man kan mærke i hverdagen.

    Min drøm er at blive herre i eget hus og starte min egen restaurant.

     

Vi bruger cookies på aarhustech.dk
På aarhustech.dk benytter vi cookies til at give dig en god oplevelse og for at kunne udarbejde statistik over brugen af vores website.
Læs vores cookie-politik.

Ok