Print  

Gastronom (smørrebrød og catering)

  • Varighed 3 år og 6 mdr. (inkl. grundforløb 1 og 2)
  • Praktik Muligt i ind- og udland
Gastronom (smørrebrød og catering)

steg  'STÅ PÅ STEGEN?* JA TAK! 

*AT STÅ PÅ STEGEN' er et fagudtryk som beskriver den person i et køkken-team, der står med ansvaret for at stege kødet. Det er en vigtig og meget prestigefuld rolle, som de fleste gerne vil have.

Som gastronom med speciale i smørrebrød og catering lærer du at indgå i hele det praktiske forløb med fremstilling og salg af madretter, ligesom du lærer om indkøb, tilberedning, servering, afrydning, opvask og rengøring af køkkenet. 

Med en erhvervsuddannelse til gastronom med specialet smørrebrød og cater lærer du desuden at tilberede kolde, lune og varme retter såvel som at anrette maden.  

Det er også dit ansvar at stå for selve salget af maden. Med uddannelsen får du derfor adgang til et job med mange forskelligeartede opgaver.

Fordi det er dig, der også ofte har den personlige kontakt med kunderne i jobbet, er det vigtigt, at du er imødekommende og venlig, da du i løbet af en arbejdsdag er i kontakt med mange forskellige mennesker, 

 

STUDIEFORLØB

  • Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se  adgangskrav.

    Grundforløb 1 - fagretning
    - for dig der kommer direkte fra 9./10. klasse
    Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Cater hører under fagretningen Mad about food.

    Grundforløb 2 - uddannelsen
    - for dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden
    Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

    Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

    Grundforløb 2 varer 20 uger. 

    Er du over år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder  her

     

    Uddannelsesoversigt
    GASTRONOM (smørrebrød og catering)oversigt 

     

  • Efter grundforløbet er der nogle specifikke overgangskrav, du skal opfylde for at komme videre på uddannelsens hovedforløb.
    For at du kan komme i gang med hovedforløbet, skal følgende fag bestås:

    - Naturfag F
    - Informationsteknologi F

    Inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for tage følgende certifikater: 

    - Almen fødevarehygiejne
    - Førstehjælp på mellemniveau
    - Elementær brandbekæmpelse 

  • Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

    For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.

  • Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

    Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

     

  • Smørrebrød og catering er et speciale under gastronomuddannelsen.

    Specialer på Gastronom er:

    Gastronomassistent - 2 år
    Du kan alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken. 

    Kok 4 år og 3 mdr.
    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

    Smørrebrød/catering
    Arbejde i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde består af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter, smørrebrød, salater, tærter og desserter. Også fremstilling af receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.

  • Jobbet
    Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde. 

    Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.

    Videreuddannelse
    Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som gastronom med speciale i smørrebrød eller catering, har du mulighed for at videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år). 

    Læs mere om uddannelserner på ug.dk

Grundforløb

Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se  adgangskrav.

Grundforløb 1 - fagretning
- for dig der kommer direkte fra 9./10. klasse
Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Cater hører under fagretningen Mad about food.

Grundforløb 2 - uddannelsen
- for dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

Grundforløb 2 varer 20 uger. 

Er du over år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder  her

 

Uddannelsesoversigt
GASTRONOM (smørrebrød og catering)oversigt 

 



Overgangskrav til hovedforløb

Efter grundforløbet er der nogle specifikke overgangskrav, du skal opfylde for at komme videre på uddannelsens hovedforløb.
For at du kan komme i gang med hovedforløbet, skal følgende fag bestås:

- Naturfag F
- Informationsteknologi F

Inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for tage følgende certifikater: 

- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på mellemniveau
- Elementær brandbekæmpelse 



Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.

For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.



Praktik

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

 



Specialer

Smørrebrød og catering er et speciale under gastronomuddannelsen.

Specialer på Gastronom er:

Gastronomassistent - 2 år
Du kan alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken. 

Kok 4 år og 3 mdr.
Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

Smørrebrød/catering
Arbejde i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde består af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter, smørrebrød, salater, tærter og desserter. Også fremstilling af receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde.



Fremtidsmuligheder

Jobbet
Cateren arbejder i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Dit arbejde vil bestå af planlægning, indkøb og tilberedning af hele sortimentet: kolde, lune, varme retter og desserter. Det er også din opgave at sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, at opstille varer samt ekspedere kunderne. Afrydning og rengøring indgår også i det daglige arbejde. 

Smørrebrødsjomfruen fremstiller meget andet end smørrebrød, idet alle retter, som indgår i det store kolde bord, kan fremstilles af smørrebrødsjomfruen - dvs. kolde og lune retter, salater og tærter, og hvad der ellers hører til. Dit arbejde kommer til at strække sig fra indkøb og kontrol af råvarer, til tilberedning og anretning af f.eks. fisk, skaldyr, kød og fjerkræ. Også fremstilling af receptionsbuffeter med f.eks. pindemadder, frugt og ost bliver dit arbejdsområde.

Videreuddannelse
Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som gastronom med speciale i smørrebrød eller catering, har du mulighed for at videreuddanne dig til procesteknolog (2 år) og serviceøkonom (2 år). 

Læs mere om uddannelserner på ug.dk



Historier indefra

  • Pernille Jacobsen, 24 år

    Pernille Jacobsen, 24 år

    Tilfældig start

    - Det var egentlig lidt tilfældigt, at jeg startede på cateruddannelsen. Jeg ville have søgt ind som fysioterapeut, men uddannelsen startede først til september. Så startede jeg på grundforløbet til cater i januar, for et eller andet skulle jeg lave. Jeg har altid godt kunne lide at lave mad. Efter grundforløbet var jeg blevet så glad for det, at jeg tænkte: "hvorfor ikke bare fortsætte?".

    - I starten var der ret mange lektier, men jo længere hen vi kommer i forløbet, jo mere ansvar får vi selv for at læse. Det er op til en selv at styre det. Lærerne er rigtig dygtige og engagerede. De er villige til at hjælpe med hvad som helst. Vi har næsten lige fået nye køkkener at arbejde i på skolen - de er helt vild lækre. Når jeg er færdig med uddannelsen, vil jeg gerne læse videre om noget inden for ernæring.  

  • Mikkel Rasmussen, 19 år

    Mikkel Rasmussen, 19 år

    Har altid elsket at lave mad

    - Siden jeg var en lille dreng på fire år, har jeg altid sagt, at jeg vil lave mad. Min farfar var kok, og det har altid inspireret mig meget at stå i køkkenet sammen med ham. Jeg ville gerne gå i hans fodspor.

    - Der er mange, der ikke ved, hvad cater er. Jeg plejer at sige, at det er kantinearbejde. Vi serverer i fade og ikke tallerkener. Jeg kan rigtig godt lide, at vi rører os så meget, når vi arbejder, for jeg har svært ved at sidde stille. Vi laver meget mere end i restauranter, fordi vi har mere travlt. Jeg er i lære hos Jyllands-Posten, hvor vi laver mad til omkring 200 mennesker om dagen. På sigt vil jeg gerne læse videre til tjener, da jeg godt kan lide at have med kundekontakt at gøre. 

  • Nana Schytte Slivsgård, 23 år

    Nana Schytte Slivsgård, 23 år

    Folk tror bare, vi laver pommes frites

    - Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg har arbejdet inden for faget i mange år. Samtidig havde jeg en veninde, der skulle starte her, og på daværende tidspunkt lavede jeg ingenting. Så blev vi enige om at starte sammen.  

    - Jeg synes ofte, catere bliver misforstået. Faget bliver undervurderet rigtig meget. Folk tror bare, vi står og laver pommes frites og varmer fiskefileter dagen lang. Men det er jo meget mere end det.  

    - Lige nu er jeg i lære hos Jægergårdens kantine. Jeg tror, jeg skal fortsætte med at arbejde efter endt uddannelse. Måske vælger jeg at læse videre på et tidspunkt.

Vi bruger cookies på aarhustech.dk
På aarhustech.dk benytter vi cookies til at give dig en god oplevelse og for at kunne udarbejde statistik over brugen af vores website.
Læs vores cookie-politik.

Ok