• Varighed 3 år og 10 måneder (inkl. grundforløb 1 og 2)
  • Praktik Muligt i ind- og udland
Tjener

Tjeneren har ansvaret for bordopdækning, modtagelse af gæster og deres bestilling af mad og drikkevarer. Som tjener skal du derfor kunne tale med gæsterne og anbefale dem mad og drikke ud fra restaurantens menukort og gæsternes smag. Det er vigtigt, at en tjener kan kommunikere med gæsterne og være service-

minded og give gæsterne en god spiseoplevelse. Som tjener har du mange bolde i luften og skal både have en fod i køkkenet for at have styr på, hvilke retter der skal serveres og samtidig være restaurantens ansigt udadtil over for gæsterne.

 

STUDIEFORLØB

  • Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se   adgangskrav.

    Grundforløb 1 - fagretning
    - For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse 
    Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Kok hører under fagretningen Mad about food

    Grundforløb 2 - uddannelsen
    - For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden 
    Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

    Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

    Grundforløb 2 varer 20 uger.

    Er du over år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder  her

     

    Uddannelsesoversigt
    Tjener oversigt 

     

  • For at komme videre efter grundforløb 2 til hovedforløbet skal du have gennemført og bestået følgende:

    Grundfag
    - Dansk E
    - Engelsk E
    Du skal have en uddannelsesaftale med virksomhed.

    Uddannelsesspecifikke fag og Grundforløbsprøven
    I de uddannelsesspecifikke fag får du grundlæggende viden, færdigheder og kompetencer inden for tjener, og undervisningen afsluttes med en grundforløbsprøve, som er praktisk og teoretisk. 

    Certifikater
    - Almen fødevarehygiejne
    - Førstehjælp på mellemniveau
    - Elementær brandbekæmpelse

     

     

     

     

  • Når du har afsluttet dit grundforløb på AARHUS TECH, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. AARHUS TECH udbyder ikke hovedforløbet, men du kan blandt andet fortsætte på hovedforløbet på andre erhvervsskoler. Se mere på ug.dk

     

     

     

  • Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasenwww.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

    Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

     

     

  • Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet Selskabstjener og specialet Tjener.

    Tjener - 3 år og 10 måneder

    Selskabstjener - 2 år og 2 måneder.

  • Jobbet
    Med en uddannelse som tjener finder du typisk job på restauranter og kroer samt til større arrangementer og selskaber. Som tjener arbejder du ofte, når andre har fri, og et job som tjener indbefatter derfor typisk også aften- og weekendarbejde. 


    Videreuddannelse
    Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som tjener, har du mulighed for at videreuddanne dig til serviceøkonom eller tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 

Grundforløb

Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se   adgangskrav.

Grundforløb 1 - fagretning
- For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse 
Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Kok hører under fagretningen Mad about food

Grundforløb 2 - uddannelsen
- For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden 
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.

Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, så hygiejnestandarden er i top. Du lærer om salg og service, så kunderne får den service, der passer til den bestemte salgssituation. Det er også vigtigt at have viden om sundhed og ernæring, for at du kan vejlede gæsterne/kunderne/brugerne. På den måde kan du planlægge og tilberede mad til mennesker med forskellige behov og krav til den mad, de spiser.

Grundforløb 2 varer 20 uger.

Er du over år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder  her

 

Uddannelsesoversigt
Tjener oversigt 

 



Overgangskrav til hovedforløb

For at komme videre efter grundforløb 2 til hovedforløbet skal du have gennemført og bestået følgende:

Grundfag
- Dansk E
- Engelsk E
Du skal have en uddannelsesaftale med virksomhed.

Uddannelsesspecifikke fag og Grundforløbsprøven
I de uddannelsesspecifikke fag får du grundlæggende viden, færdigheder og kompetencer inden for tjener, og undervisningen afsluttes med en grundforløbsprøve, som er praktisk og teoretisk. 

Certifikater
- Almen fødevarehygiejne
- Førstehjælp på mellemniveau
- Elementær brandbekæmpelse

 

 

 

 



Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb på AARHUS TECH, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. AARHUS TECH udbyder ikke hovedforløbet, men du kan blandt andet fortsætte på hovedforløbet på andre erhvervsskoler. Se mere på ug.dk

 

 

 



Praktik

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan f.eks. benytte databasenwww.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

 

 



Specialer

Uddannelsen har følgende trin og specialer: Trinnet Selskabstjener og specialet Tjener.

Tjener - 3 år og 10 måneder

Selskabstjener - 2 år og 2 måneder.



Fremtidsmuligheder

Jobbet
Med en uddannelse som tjener finder du typisk job på restauranter og kroer samt til større arrangementer og selskaber. Som tjener arbejder du ofte, når andre har fri, og et job som tjener indbefatter derfor typisk også aften- og weekendarbejde. 


Videreuddannelse
Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse som tjener, har du mulighed for at videreuddanne dig til serviceøkonom eller tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 



Vi bruger cookies på aarhustech.dk
På aarhustech.dk benytter vi cookies til at give dig en god oplevelse og for at kunne udarbejde statistik over brugen af vores website.
Læs vores cookie-politik.

Ok