Grundforløb
Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se adgangskrav.
Grundforløb 1 - fagretning
- For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse
Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesseunivers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Elektriker hører under fagretningen Byggeteknik.
Grundforløb 2 - uddannelsen
- For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.
Du kommer til at arbejde med at opbygge, vedligeholde og reparere tekniske installationer og it-systemer og skal bl.a. lære at teste installationer og benytte fejlfindingsudstyr og arbejde med komponenter i et LAN-netværk.
Du kan arbejde med projekter og fag inden for både stærkstrøm og elektronik, eller du kan arbejde med it og data. Uanset hvor din interesse ligger, kommer du til at arbejde meget med alle ovennævnte fagemner. Du lærer om arbejdsmiljø og sikkerhed i de forskellige værksteder, og du øver dig i at tilrettelægge dit arbejde. Herudover vil du blive undervist i fag som engelsk, matematik, informationsteknologi og førstehjælp.
Grundforløb 2 varer 20 uger.
Er du over 25 år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse - læs mere om dine muligheder for erhvervsuddannelser for voksne (EUV)
Overgangskrav til hovedforløb
For at komme videre efter grundforløb 2 til hovedforløbet skal du have gennemført og bestået følgende:
Grundfag
- Dansk E
- Fysik E
- Matematik D
Uddannelsesspecifikke fag og Grundforløbsprøven
I de uddannelsesspecifikke fag får du grundlæggende viden, færdigheder og kompetencer inden for elektriker, og undervisningen afsluttes med en grundforløbsprøve, som er praktisk og teoretisk.
Certifikater
- Instruktion i arbejde under spænding
- Førstehjælp på mellemniveau
- Elementær brandbekæmpelse
- Opstilling af rulle og bukkestillads
Hovedforløb
Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge moduler i samarbejde med din virksomhed.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, da hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold. På uddannelsen til elektriker er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads.
Praktik
Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.
Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.
Moduler
Som noget nyt er hovedforløbet opbygget af moduler. Modulerne skal gøre det muligt for dig at specialisere dig inden for et bestemt kompetenceområde, ligesom det også stadig er muligt at sammensætte modulerne, så du får en bredere og mere generel elektrikerprofil.
Du kan vælge forskellige spor på elektrikeruddannelsen:
Installationsmontør (3 år)
El-montøren arbejder med lys- og motorinstallationer, stik-, hoved- og gruppeledninger. Her skal du ikke vælge moduler.
Elektriker 1 (4 år og 6 måneder)
Du lærer at arbejde med installationsteknik, bygningsautomatik, styrings- og reguleringstedknik og kommunikationeteknik. Elektriker 1 består af 4 moduler
Elektriker 2 (5 år)
Du lærer at arbejde med installationsteknik, bygningsautomatik, styrings- og reguleringstedknik og kommunikationeteknik. Desuden arbejder du med udviklingsorienterede opgaver inden for det el-tekniske område. Elektriker 2 består af 5 moduler.
Talentelektriker (4 år og 6 måneder)
Det er også muligt at vælge talentsporet, hvor en del af den teoretiske skoleundervisning på 2. og 3. hovedforløb foregår på et højere niveau. Talentelektriker består af 5 moduler.
Få overblik over de forskellige moduler her
Fremtidsmuligheder
Jobbet
Elektrikeren arbejder med at installere, reparere og vedligeholde elektriske anlæg fx anlæg til belysning, opvarmning, kommunikation og overvågning. Faget udvikler sig hurtigt med brugen af fx programmerbart udstyr og avancerede data- og teleinstallationer. Du skal derfor have lyst og evner til at følge med i de nye områder.
Elektrikere arbejder selvstændigt eller i små grupper. En del af arbejdet udføres i ubekvemme arbejdsstillinger og kan foregå i stor højde.
Videreuddannelse
Som håndværker kan du med et adgangskursus videreuddanne dig til ingeniør. Kurset giver de nødvendige teoretiske forudsætninger for at begynde på en diplomingeniøruddannelse.
Adgangskursus tager 1 år, og ingeniøruddannelsen tager 3,5 år, så på i alt 4½ år kan du blive diplomingeniør.
Læs mere om uddannelserne på ug.dk