AARHUS
TECH

Ernæringsassistent


Næste skolestart: 5. august 2024

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Som ernæringsassistent hjælper du andre mennesker med at sammensætte kosten, så de får opfyldt deres behov for næring. Du tilbereder og anretter maden sammen med andre fagfolk. Fordi maden er udtænkt og planlagt på forhånd, foregår selve madlavningen i et roligere tempo end i fx restauranter. I sundhedsvæsenet er din ekspertise vigtig, når kost og livsstil er med til at forebygge og behandle.

 

Hvad lærer jeg? 

Du laver både sundt og lækkert mad med masser af fuldkornsprodukter og grønsager. Du lærer at sammensætte det gode måltid til mange forskellige grupper af mennesker lige fra efterskoleelever til hospitalspatienter.

Når du skal beregne kostens sammensætning, er din viden om diæter, vitamin- og proteinindhold og allergier afgørende. Denne viden får du som en del af din uddannelse.

 

Hvor kan jeg arbejde som ernæringsassistent?

Kantiner, højskoler, efterskoler, storkøkkener på hospitaler, plejehjem og institutioner for børn og handicappede har brug for ernæringsassistenter. 

Du kan også arbejde i fødevareindustrien med at udvikle nye produkter eller starte din egen café.

 

Hvad kan jeg forvente at tjene som nyuddannet ernæringsassistent?

Børne- og Undervisningsministeriet udregner løbende den startløn, nyuddannede kan forvente at tjene i omegnen af. Se den her.

Den startløn, som ministeriet oplyser, er baseret på de seneste oplysninger fra Danmarks Statistik. Den er et gennemsnit af de seneste tre års indberetninger om, hvad nyuddannede ernæringsassistenter tjener, når de lige er kommet i arbejde. Fordi der er tale om et beregnet gennemsnit, kan den egentlige startløn godt være en anelse højere eller lavere, end det ministeriet oplyser.

 

Vælg ernæringsassistentuddannelsen, hvis du har…

  • interesse for mad, ingredienser og næringsstoffer
  • forståelse for andre mennesker
  • lyst til at hjælpe andre med at spise ernæringsrigtigt
  • ro i faste arbejdsgange og selvstændighed
  • gode samarbejdsevner
YouTube er deaktiveret.

Lokation

Dollerupvej 4
8000 Aarhus C

Varighed

3 år og 5 mdr. - 4 år og 2 mdr. 
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Økonomi

Har du en læreplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i oplæring og på skoleopholdene.

Er du i skoleoplæring, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en læreplads, kan du på grundforløbene få SU, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk

Fag

På uddannelsen har du obligatoriske fag som: fødevarelære, tilberedningsmetoder, ernæringslære og diætetik, kostlære og sensorik og madkvalitet.

 

Videreuddannelse

Du har mulighed for at videreuddanne dig som leder eller underviser inden for hotel- og restaurationsbranchen eller som akademigastronom, procesteknolog eller diætist.

Se alle i dine muligheder på ug.dk/adgangskortet.

Overgangskrav til hovedforløb - EUD

EUD elever skal have bestået

  • dansk E, naturfag E
  • Certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp, brandbekæmpelse og uddannelsesrettede fag.
  • grundforløbsprøven

 

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde din læreplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om oplæring.

Oplæring i udlandet

Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.

Læs mere om oplæring i udlandet.