Grundforløb
Uddannelsen starter med et grundforløb. Afhængig af om du kommer direkte fra 9./10. klasse eller har afsluttet for mere end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 eller 2. Se adgangskrav.
Grundforløb 1 - fagretning
- For dig der kommer direkte fra 9./10. klasse
Fagretningen forløber det første halve år (20 uger) og tager udgangspunkt i det interesse-univers, du har valgt. Først derefter vælger du dig ind på en uddannelse. Smed hører under fagretningerne Maskineriet, Byggeteknik og EUX.
Grundforløb 2 - uddannelsen
- For dig der har afsluttet 9./10. klasse for mere end et år siden
Du kan begynde med grundforløbet, eller du kan begynde i praktik, hvis du har en praktikaftale med en arbejdsgiver. Uddannelsens længde er den samme, uanset om du starter på den ene eller anden måde.
Du lærer at arbejde med forskellige materialer, der indgår i en moderne produktion og fremstilling. Du kan arbejde med produktionstegninger og visualisering inden for fremstilling og byggeri eller med maskiner, metal og forskellige former for værktøj afhængig af, hvilket hovedforløb du vælger. Indgangen dækker mange forskellige uddannelser lige fra de traditionelle, håndværksprægede fag til de mere moderne, hvor der skal arbejdes med den nyeste computerteknologi.
Grundforløb 2 varer 20 uger.
Er du over 25 år, er der tre uddannelsesveje, du kan tage for at komme i gang med din erhvervsuddannelse for voksne (EUV)
Uddannelsesoversigt
Smed (rustfast) oversigt
Kleinsmed oversigt
Overgangskrav til hovedforløb
For at komme videre efter grundforløb 2 til hovedforløbet skal du have gennemført og bestået følgende:
Grundfag
- Dansk E
- Matematik E
- Engelsk E
- Fysik F
Uddannelsesspecifikke fag og Grundforløbsprøven
I de uddannelsesspecifikke fag får du grundlæggende viden, færdigheder og kompetencer inden for smed, og undervisningen afsluttes med en grundforløbsprøve, som er praktisk og teoretisk.
Hovedforløb
Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb. Det er her, du skal vælge dit speciale.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På uddannelsen til smed er der også mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold.
Praktik
Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Du kan fx benytte databasen www.praktikpladsen.dk til at søge efter ledige praktikpladser, men som regel er den allerbedste måde at få en praktikplads på at gå ud og besøge den virksomhed, som du gerne vil i praktik hos.
Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, er afhængigt af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.
Specialer
Uddannelsen har følgende trin og specialer:
Smed (bearbejdning) trin 1: 2 år og 6 mdr.
Klejnsmed trin 1 og 2: 4 år og 6 mdr.
Rustfast smed trin 1 og 2: 4 år og 6 mdr.
Se mere på ug.dk
Fremtidsmuligheder
Jobbet
Smedeuddannelsen har mange nært beslægtede specialer. Uanset specialevalg vil du lære at svejse, bukke og klippe, bore, fræse og dreje samt skære gevind i forskellige metaller. Med svejsning og anden bearbejdning kommer du til at samle forskellige dele, og du monterer eller demonterer de færdige elementer.
Selvom du med en smedeuddannelse overvejende arbejder med metaller, har brugen af forskellige plastrørføringer og kompositmaterialer gjort, at smedene nu også lærer plastsvejsning, limning osv. med de særlige krav, det stiller til udstyr og faglig indsigt.
Brug af Cnc-udstyr og CAD/CAM spiller allerede en stor rolle i faget, og denne udvikling vil fortsætte. Derfor vil programmering og kvalitetskontrol få stigende betydning i jobbene.
Videreuddannelse
Afhængigt af dit speciale kan du med din erhvervsuddannelse til smed videreuddanne dig til produktionsteknolog, diplomingeniør eller maskinmester.
Læs mere om uddannelserne på ug.dk
Se Anna Laura's historie!